dnes je 27.7.2024

Input:

Vzor směrnice pro dietní stravování ve školní jídelně

9.9.2023, Zdroj: Verlag Dashöfer

14.2.6 Vzor směrnice pro dietní stravování ve školní jídelně

Vzor
Název a adresa zařízení:

Osoba odpovědná za provoz:

Jméno nutričního terapeuta:

(Doklad o registraci nutričního terapeuta musí být součástí přílohy směrnice)

Tato směrnice je zpracována na základě § 2 odst. 5 vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v aktuálním znění.

Obsah směrnice:

  1. Prokázání kvalifikace nutričního terapeuta + dosavadní praxe a reference.
  2. Dieta připravovaná školní jídelnou.
    1. 2.2. Způsob podávání žádosti o dietní stravování.
  3. Výběr potravin.
  4. Tvorba receptur.
  5. Sestavení jídelního lístku.
  6. Způsob přípravy pokrmů.
  7. Další zásady pro zajištění zdravotní nezávadnosti.
  8. Školení pracovníků.
  9. Ověřování přípravy dietních pokrmů.

1. Prokázání kvalifikace nutričního terapeuta + dosavadní praxe a reference

-Doplněno viz. příloha směrnice-

2. Dieta připravovaná školní jídelnou

Školní jídelna je schopna v rámci aktuálního technického zařízení a personální kapacity připravovat následující dietu: -Doplňte typ dietního stravování-

2.2. Způsob podávání žádosti o dietní stravování

  • Podat písemnou žádost (viz. příloha směrnice).

  • Doložit vyjádření registrovaného lékaře se specifiky dietních opatření (nebo vyplněný formulář o nutnosti dietního stravování, dostupný ve škole).

  • Vyjádření ředitelky mateřské školy.

3. Výběr potravin

Vzorový text pro bezlepková dietní opatření: Cílem bezlepkové diety je dosáhnout maximálního možného omezení obsahu lepku ve stravě. Z tohoto důvodu se vylučují potraviny obsahující v jakékoli formě pšenici a její kultivary, žito, ječmen a oves. Je-li to možné, upřednostňují se potraviny označené výrazem „bez lepku”, „vhodné pro děti s celiakií” či označené logem přeškrtnutého klasu apod.

Náhrada potravin v recepturách:

  • Hladká mouka > kukuřičná mouka, rýžová mouka, pohanková mouka, „hraška”, luštěniny.

  • Strouhanka z pečiva > kukuřičná mouka, kukuřičné lupínky (cereálie – neslazené).

  • Houskový knedlík > kukuřičné nebo rýžové těstoviny.

  • Sladké pokrmy > například využití instantních kaší (pohanková, rýžová, jáhlová…).

  • Náhrada za pečivo > bezlepkové typy pečiva, kukuřičný nebo rýžový chlebíček.

  • Základy na omáčky k zahuštění > Omáčky se nezahušťují, obsah se rozmixuje „do hladka”.

  • Bramborový knedlík > náhrada v podobě

Nahrávám...
Nahrávám...